A B D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
PA PE PH PI PL PN PO PR PS PT PU
termeni gasiti: 215 pagina 1 din 11
PA
PA Prima nota pe scara muzicii bisericesti psaltice.
PACAT
PACAT Calcare a unei legi sau a unei porunci bisericesti, abatere de la o norma (religioasa); faradelege; fapta vinovata, greseala, vina.
PACATUL STRAMOSESC
PACATUL STRAMOSESC Pacatul savarsit de Adam si Eva.
PACE
PACE Stare de buna intelegere intre popoare, situatie in care nu exista conflicte armate sau razboi intre state, popoare, populatii; liniste sufleteasca; repaus, tihna, odihna.
PACE VOUA
PACE VOUA Pace voua(tuturor) - Formula bisericeasca de binecuvantare sau de salut inaintea anumitor rugaciuni.
PAFNUTIE
PAFNUTIE Pafnutie, anahoret din Egipt, care a trait in sec. IV. Isi parasea chilia doar sambata si duminica pentru a participa la Sf. Liturghie si a-si aduce proviziile saptamanale de More…
PAGANISM
PAGANISM Credinta religioasa, alta decat cea Crestina. Politeismul grec dinaintea perioadei crestine este o credinta tipic pagana.
PAGODA
PAGODA Templu hindus, budist sau brahman la unele popoare din Orient, in forma de turn piramidal, compus din mai multe etaje suprapuse, care se retrag succesiv.
PAHOMIE CEL MARE
PAHOMIE CEL MARE Pahomie cel Mare (287-347), sfant cuvios, considerat, impreuna cu Antonie cel Mare, unul dintre intemeietorii vietii monahale. Biserica il sarbatoreste la 15 mai.
PAISIE VELICICOVSCHI
PAISIE VELICICOVSCHI Paisie Velicicovschi (1722-1794), sfant, staret al manastirii Neamt, n. la Poltava, in Malorusia (Ucraina). Dupa studii la Academia Movileana din Kiev (1735), este More…
PALIA
PALIA Ornament sacerdotal, purtat in jurul gatului de papa si de inaltii prelati catolici, corespunzand la ortodocsi cu omoforul.
PALIA DE LA ORASTIE
PALIA DE LA ORASTIE Carte tiparita la Orastie in 1582 de diaconul Serban, fiul lui Coresi.
PALIE
PALIE Carte care contine Vechiul Testament.
PALIMPSEST
PALIMPSEST Termen folosit in paleografie pentru manuscrisele din pergament sau piele care au fost folosite de mai multe ori pentru scrierea de texte.
PALINGENEZIE
PALINGENEZIE Conceptie metafizica care preconizeaza reinvierea periodica a tuturor fiintelor; metempsihoza; innoire, regenerare (morala).
PALLADIU
PALLADIU Palladiu (364-425), ucenic al lui Evagrie Ponticul. Este cunoscut in special pentru lucrarea sa intitulata Istoria lausiaca. Istoria prezinta o descriere a miscarii monahale More…
PAMFIL
PAMFIL Pamfil (240-309), ucenic al lui Origen si martir al Bisericii. A realizat numeroase copii ale Sf. Scripturi facute dupa Hexapla lui Origen.
PANAHIDA
PANAHIDA Serviciu religios pentru pomenirea unui raposat; parastas; carte bisericeasca de ritual, care cuprinde randuiala slujbelor funebre.
PANDORA
PANDORA Prima femeie in mitologia greaca, creata de Hefaistos si de Atena din ordinul lui Zeus, care, suparat pe Prometeu pentru furtul focului din cer, i-a dat-o acestuia de sotie, dar a More…
PANEGIRIC
PANEGIRIC Discurs la vechii greci si la romani in care se elogiau faptele de vitejie ale inaintasilor sau se aduceau laude unui oras, unei persoane insemnate. Cuvantare bisericeasca More…
Dictionar religios Dex - Dictionar online al limbii romane
  DespreTop 10Contactaţi-ne inceputul paginii
© 2008 DexX.ro - Copyright XHTML | CSS Gazduire oferita de Ghesi.ro