A B D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
VA VE VI VO VR VU
termeni gasiti: 46 pagina 1 din 3
VACARESTI
VACARESTI Manastire in Bucuresti, construita in 1716-1722 de catre Nicolae Mavrocordat, demolata in 1986 de catre regimul comunist.
VAH
VAH Sfant, martir din vremea imparatului Maximian, ofiter in armata imperiala. Refuza sa jertfeasca idolilor si este martirizat impreuna cu Serghie. Este sarbatorit la 7 octombrie.
VALEA PLANGERII
VALEA PLANGERII Gheena; loc al suferintelor si al durerii.
VALENTINIENI
VALENTINIENI Secta gnostica intemeiata de Valentinus; valentinienii divinizau intelepciunea si divizau existenta lumii in eoni, ultimul eon fiind socotita Biserica.
VAMA
VAMA In credintele populare prin acest termen se exprima fiecare dintre cele 24 de popasuri prin care trebuie sa treaca sufletul unui mort pentru a ajunge in cer.
VAMPIR
VAMPIR Personaj imaginar despre care se credea ca ar suge sangele celor vii; strigoi.
VARATEC
VARATEC Manastire in com. Agapia, jud. Neamt, construita in 1808, complex monastic cu o importanta colectie de icoane si broderii.
VARCOLAC
VARCOLAC In credintele populare este o fiinta fabuloasa care provoaca eclipse (se crede ca mananca Soarele si Luna.
VARIA
VARIA Semn in muzica bisericeasca psaltica din grupa semnelor ornamentale, care, asezat inaintea unui semn vocal cu o durata de o bataie, face ca aceasta nota sa fie executata cu o usoara More…
VARSANUFIE
VARSANUFIE Varsanufie (n. 540), eremit din Palestina, de origine din Egipt. Evagrie mentioneaza ca Varsanufie a stat inchis intr-o chilie, undeva in regiunea Gaza, fara sa fi vazut vreo More…
VARUNA
VARUNA Zeul vedic al ordinii universale si conservatorul cunoasterii absolute, care devine mai tarziu zeul cerului, apoi al oceanului. Era adorat ca zeu al noptii.
VASILE CEL MARE
VASILE CEL MARE Vasile cel Mare (c. 330-379), sfant ierarh, episcop al Cezareii Capadociei. Studiaza cu retori si filosofi celebri in Cezareea, Constantinopol si Atena. Elaboreaza More…
VATICAN
VATICAN Stat clerical al Bisericii catolice, recunoscut in 1929 prin Concordatul de la Lateran, incheiat intre statul italian si Biserica Catolica. Seful statului este papa.
VEDANTA
VEDANTA Unul din cele sase sisteme filosofico-religioase ale brahmanismului, sistem care sustine ca lumea este inexistenta in realitate.
VEDE
VEDE Scrieri indiene sacre, intocmite aproximativ in mileniile III-I i. Hr.
VELIAR
VELIAR Nume dat lui Belzebut sau Satan (conducatorul demonilor).
VENIAMIN COSTACHE
VENIAMIN COSTACHE Veniamin Costache (1768-1846),, mitropolit al Moldovei (1812-1842). In 1804 infiinteaza Seminarul de la Socola din Iasi, ctitor de biserici si autor a numeroase lucrari, More…
VENUS
VENUS Divinitate romana a primaverii si a fortelor vegetative.
VERIGHETA
VERIGHETA Inel purtat ca simbol al legaturii dintre logodnici sau soti.
VERSET
VERSET Paragraf, de obicei numerotat si cu inteles de sine statator, din Sfanta Scriptura.
Dictionar religios Dex - Dictionar online al limbii romane
  DespreTop 10Contactaţi-ne inceputul paginii
© 2008 DexX.ro - Copyright XHTML | CSS Gazduire oferita de Ghesi.ro